Mijn toekomst

Je hoeft nog niet precies te weten wat je uiteindelijk met je studie wilt. Je kan tijdens je studie doormiddel van specialisatie, minors en keuzevakken vaak nog alle kanten op. Daarnaast kan een master na je studie er ook nog voor zorgen dat je een totaal andere kant op kan dan waar je in eerst instantie mee begonnen bent.
Toch is het voor je studiekeuze wel handig om een beetje te weten wat je verwacht van je toekomst.
Daarom een paar vragen: 

  • Wil je zoveel mogelijk verdienen met je toekomstige baan?
    Vaak staat er bij opleidingsinformatie ook een startsalaris als indicatie aangegeven. Kan je tevreden zijn met zo'n salaris? Wil je meer verdienen of neem je genoegen met minder? Als geld voor jou een belangrijke motivatie is, is dit belangrijk om na te kijken en mee te nemen in je studiekeuze.
  • Wil je 9 to 5 werken of wil je ook je weekenden en avonden opofferen?
    Zoek eens op de site van een uitzendbureau naar banen die jou leuk lijken. Bij sommigen banen staat dat je GEEN 9 tot 5 mentaliteit mag hebben. Lijken die banen dan nog steeds leuk? Vind jij het niet erg om soms meer dan 40 uur per week te werken en op onregelmatige tijden? Of wil jij van te voren weten wanneer je vrij hebt en je leuke dingen in kan plannen? Een baan in de journalistiek of achter en voor de schermen bij media betekent vaak dat alles onvoorspelbaar is en je onregelmatig werkt. Een baan als manager betekent dat je vaak meer dan 40 uur maakt en zakenreizen maakt. Een baan in de administratie geeft meer de zekerheid van negen to vijf...
  • Wil je aanzien hebben met je toekomstige baan?
    Kies dan voor een baan waar je een titel voor krijgt, of een baan die sowieso al aanzien van zichzelf heeft.
  • Wil je je werk zo lang mogelijk kunnen uitvoeren?
    Kies dan niet voor leeftijdsgebonden of fysieke banen. In de sport, mode, overheidsdiensten zoals politie en het leger, maar ook fysieke banen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, is het vaak niet mogelijk om dezelfde baan uit te blijven voeren. Wel kan je vaak ander werk doen indezelfde sector door bijscholing.
  • Wil je huisvrouw/man worden en ga je alleen studeren omdat je het leuk vindt?
    Dan hoef je eigenlijk niet zoveel rekening te houden met dit hele hoofdstuk! Wel kan je er rekening mee houden hoelang de studie duurt, en hoe oud je bent als je klaar bent. Ga je medicijnen studeren omdat het leuk is, dan ben je dusdanig lang bezig dat kinderen krijgen als vrouw al moeilijker wordt.
  • Wil je een goed arbeidsperspectief hebben na je studie?
    Dat is lastig... Vaak wordt er aangegeven aan welk personeel er nu behoefte is, maar zodra jij klaar bent met je studie ligt dit alweer anders. Een paar simpele vuistregels: in de zorg is altijd werk, in het onderwijs kan je ook vrijwel altijd terecht, kies een studie waarmee je veel kanten op kan, dan is je arbeisdsperspectief groter. Wat je ook kan doen is een overheisdopleiding kiezen zoals de PolitieAcademie of de KMA, dan heb je gegarandeerd werk. Opleidingen waar je weinig of moeilijk werk in vindt? Piloot, kunstzinnige opleidingen, of te specifieke opleidingen, waarmee je maar een bepaald aantal beroepen kunt uitvoeren. Een willekeurige opleiding aan de universiteit zorgt voor een groter arbeidsperspectief dan een HBO-opleiding.